Vælg det rigtige cloud datacenter

Cloud datacentre er den håndgribelige side af den uhåndgribelige verden af data.

Regneark, dokumenter, videoer, billeder og alt muligt andet. Vi er omgivet af data, og det er data, der er fundamentet under det moderne samfund. Men hvor opbevarer vi alle de data – og hvordan får vi adgang til dem?

Kort fortalt er svarene cloud og datacentre. Og mens cloud-begrebet også kræver lidt uddybning, er et datacenter en anderledes konkret ting: Et datacenter er et fysisk rum eller en bygning, hvor der står et antal computere – i denne kontekst kaldet servere – som hver især indeholder data, database, netværksenheder, datalagringssystemer og andre typer software.

Et datacenter er dermed reelt et lager, hvor data bliver opbevaret, og så henter eller tilgår brugerne af datacenteret – virksomheder, organisationer og institutioner – data via netværket.

Tre typer cloud

Når du skal opbevare data, har du fundamentalt set tre muligheder. Du kan opbevare dem på servere, der står på din egen matrikel, du kan lægge dem i skyen, eller du kan vælge at benytte et datacenter. Der er reelt set også en fjerde mulighed – nemlig hybrid cloud, hvor nogle data bliver placeret i et public cloud-miljø, mens andre opbevares i en private cloud-løsning.

I denne tekst fokuserer vi på datacentrene, som udgør fundamentet for forskellige cloud-tjenester. Cloud datacentrene er det sted, data “bor” – og så kan brugerne ellers tilgå data, når der er behov for det.

Cloud datacentre stiller store krav

Da data er så afgørende for hele vores samfund, er sikkerheden omkring datacentre også et yderst væsentligt område. Både datasikkerheden og den fysiske sikkerhed – herunder risikoen for nedbrud og brand.

Det stiller enorme krav til både opbygning og drift, og et moderne datacenter er bygget efter alle kunstens regler i forhold til alt fra adgangskontrol over redundant strømforsyning til stabil internetadgang og nedkøling.

 

Forskellige typer datacentre

Et datacenter er ikke bare et datacenter. Brancheorganisationen Danish Data Center Industry arbejder med fire typer af datacentre.

 

Enterprise datacenter

Et datacenter, der er bygget, ejet og drevet af virksomheden selv. Et enterprise datacenter vil typisk være on-premise; altså begynde sig på virksomhedens egen matrikel.

Managed datacenter

Et datacenter, der er administreret af en tredjepart eller en tjenesteudbyder på vegne af en virksomhed. Virksomheden ejer hverken udstyr eller infrastruktur, men lejer sig ind.

Colocation datacenter

I et colocation datacenter lejer en virksomhed plads i et datacenter, som ejes af andre og ligger uden for virksomheden. Datacenterets ejere står for de fysiske rammer og infrastrukturen – bygning, køling, båndbredde, fysisk sikkerhed med videre – mens virksomheden selv leverer og administrerer de forskellige komponenter; herunder servere, storage og firewalls. 

 

Cloud datacenter

Et cloud datacenter er et off-premise datacenter, hvor data og applikationer hostes af en cloud-tjenesteudbyder som eksempelvis Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS), IBM Cloud eller andre store public cloud-udbydere.

 

Datacentre til alle størrelser virksomheder

Når vi beskriver et datacenter, kommer det hurtigt til at lyde som noget stort og forkromet. Det er det på en måde også – som nævnt stilles der meget store krav til et moderne datacenter – men det betyder langt fra, at et cloud datacenter kun er relevant for meget store virksomheder.

Faktisk bruger selv de mindste virksomheder med stor sandsynlighed et datacenter allerede i dag – måske uden at tænke over det. I hvert fald indirekte, for hvis du bruger en tjeneste, er det overvejende sandsynligt, at denne tjeneste gør brug af et datacenter.

Og selvom du måske ikke ligefrem har et moderne datacenter i kælderen, kan det være, du lejer lagerplads et sted, hvor der er plads.

Slutteligt er der selvfølgelig de store virksomheder, som af forskellige årsager vælger at etablere et on-premise datacenter.

 

Lokalt datacenter kan være løsningen for dig

Hvis du overvejer en model med et managed datacenter, har Progressive to datacentre i København. Her får du en stærk private cloud-løsning, hvor sikkerheden er i top. Dermed ved du, at dine data fysisk befinder sig på dansk jord – det kan være temmelig relevant i forhold til eksempelvis GDPR-regler – og skulle du have lyst, kan du endda komme forbi og se den fysiske server, hvorpå dine data ligger.

Den konkrete løsning skrues sammen efter dit konkrete behov. Vi stiller lige præcis den mængde RAM, CPU og storage til rådighed, som du har brug for, og vores tekniske løsninger ligger på højeste hylde. Virtuelle servere produceres på højtydende enterprise IT-udstyr – i udgangspunktet Cisco UCS Blade-servere med Intel Scalable Xeon Gold-processorer og DDR4 ECC hukommelsesmoduler.

Dine data holdes hermetisk adskilt fra andre kunders data, og platformens sikkerhed og compliance i forhold til databeskyttelse og GDPR valideres og dokumenteres årligt gennem en ISAE 3000-erklæring.

Blandt vores kunder finder du blandt andet advokatvirksomheder – netop på grund af det høje sikkerhedsniveau

Vil du høre mere om, hvilke cloud-muligheder du har? Vi står altid klar.

Tlf. +45 35 25 50 70
info@progressive.dk