2023-trends for IT-infrastruktur

Out-of-cloud migration: Er skyen det rette sted for din virksomhed?

Public Cloud har i årevis været the go to place – op i skyen og ud over stepperne med en stærk IT-infrastruktur. Og i Progressive hjælper vi hellere end gerne med at gøre jeres cloud-eventyr til et lykkeligt et af slagsen.

Men sandheden er, at cloud ikke er løsningen for alting, og det er langsomt ved at gå op for en lang række virksomheder – ikke mindst de større af slagsen, som i nogle tilfælde blindt er hoppet med på cloud-vognen uden helt at have tænkt over hvorfor. Eller tænkt over, hvor den vogn egentlig kører hen.

Ironisk nok bunder disse planløse ture ofte i det, der egentlig burde modvirke uigennemtænkte handlinger: En strategi. Helt præcist en cloud-strategi. Et begreb, som med al respekt ikke giver så meget mening.

Cloud er en leverandør-strategi

Problemet med en cloud-strategi er når det bliver en leverandør-strategi. Det kan for så vidt være en god idé, hvis man af den ene eller anden grund sværger til en bestemt leverandør og er sikker på, at man får og betaler for lige præcis det, man har brug for.

Men lad os prøve at overføre det til vores hverdag, når vi er på vej hjem fra arbejde: Hvor mange har en Kvickly- eller Netto-strategi, når det kommer til at købe dagligvarer? De fleste af os køber nok bare ind, og så vælger vi den dagligvarebutik, der enten ligger tættest på eller plejer at have de varer, vi foretrækker, til en pris, vi synes er rimelig.

Så den strategi, vi har, er snarere en indkøbs-strategi, hvor vi så vælger den leverandør, der er det bedste match.

 

Kan cloud betale sig for din virksomhed?

Når du skal vurdere den ene eller anden IT-løsning, kommer det i sidste ende altid til at handle om ét centralt spørgsmål: Hvad kan bedst betale sig? Og det samme bør gøre sig gældende, når du skal vurdere, om cloud er det rigtige valg for din virksomhed.

Helt overordnet kan man sige, at public cloud er en premium-løsning, som i nogle tilfælde er den helt rigtige vej at gå, og i andre tilfælde er for dyr. Nogle cloud-leverandører har gennem tiden solgt cloud som en magisk løsning, der er svaret på alt, og det er desværre ikke tilfældet. Og den erkendelse er en del virksomheder ved at komme frem til.

Et af de uheldige scenarier, vi desværre ofte ser, er kunder, som har måske 200-300 virtuelle maskiner. I et Infrastructure-as-a-Service-setup (IaaS) med en gammeldags og statisk masse får virksomheden slet ikke udnyttet de fordele, som public cloud ellers burde give i form af agilitet og automatisering. Det berettiger slet ikke prisen for et public cloud-setup.

Der, hvor public cloud kan være den helt rigtige løsning, vil typisk være i relation til platformstjenester (PaaS). Her inkluderer cloud-løsningen også unik software og leverer dermed mere end bare simpel kapacitet. Hvis man ser Microsoft Azure som en platformsservice, giver public cloud nogle fordele, som giver de fleste alternativer baghjul.

Fokusér på værdi

Men inden du begynder at overveje den ene eller det andet cloud-setup, bliver du nødt til at fokusere på dig selv og din virksomhed. Og på, hvad der giver værdi set fra din side af skrivebordet. Hvis dit udgangspunkt er en cloud-strategi, har du kortsluttet processen fra begyndelsen, fordi cloud både bliver udgangspunktet og målet på én og samme tid.

Platformstjenester er skræddersyede, så de er, hvad de er. Og når du først har lagt æggene i en bestemt kurv, er de vanskelige at flytte igen. Det er svært at migrere, og du flytter ikke bare fra Google til Microsoft til Amazon. Der er masser af barrierer, som i bund og grund giver god mening. Eksempelvis er en Microsoft SQL-database et virkelig godt produkt, hvis det ellers passer til dit behov, og de kan levere nogle specifikke ydelser til en skarp pris. Men jo længere, du kommer ind i produktet, desto sværere er det at hive data ud og gå over til en konkurrent. Så det handler om at vælge rigtigt i første omgang.

Kig derfor på dine omkostninger og vurdér, om du får den forretningsværdi, du betaler for. Hvis det ikke er tilfældet, bør du overveje, om det er en idé at gå væk fra public cloud og i stedet kigge på hybrid cloud. Løsningen, der kombinerer fordelene fra private cloud og public cloud og eliminerer stort set alle ulemper.

Det skal du overveje:

  • Er public cloud den rigtige løsning for din virksomhed, eller giver det mening at kigge andre veje?
  • Har I en cloud-strategi – og giver den overhovedet mening og er up-to-date?
  • Hvor får I den største forretningsværdi?

Vil du læse mere om hybrid cloud?

Har du lyst til at høre, hvad vi kan gøre for dig? Vi er der altid. 

Tlf.+45 3525 5055
hce@progressive.dk