Private cloud – fuld kontrol

Et privat cloud-miljø er en cloud-løsning, hvor dine data – og kun dine data – hostes på et privat og lukket netværk. Serverne står enten i et datacenter, som din hosting- eller cloud-partner driver, eller også står de på din virksomheds egen adresse.

Fordelene ved private cloud er mange. Det er udelukkende dine data, der befinder sig på serverne, og du kan derfor fuldstændig selv bestemme konfigurationen af dem. Du ved, hvor dine data befinder sig – du kan bogstaveligt talt røre ved de fysiske servere – og sikkerhedsniveauet er derfor enormt højt. Du kan også skalere op og ned efter behov, for du har ikke andre, du skal dele pladsen med.

Den primære ulempe ved private cloud er, at det typisk vil være en lidt dyrere løsning end eksempelvis public cloud, hvor du deler hardwaren med andre og derfor kun betaler for den plads, du rent faktisk bruger.

Public cloud – stordrift og skalérbarhed

Public cloud er den brede “fællesløsning”, hvor en lang række kunder deler pladsen på serverne, som fysisk befinder sig på et datacenter, der bliver drevet af cloud-leverandøren.

Public cloud indebærer mere end noget andet stordriftsfordele, og det giver en af de mest oplagte fordele i cloud-landskabet: Lave omkostninger. En public cloud-løsning indebærer, at du ikke behøver at investere i hverken hardware eller software, ligesom du kun betaler for de tjenester, du bruger, og den plads, dine data optager.

Samtidig skal du ikke bekymre dig om drift og vedligehold – det klarer din leverandør. Og så kan du i øvrigt altid skrue op og ned for, hvor meget serverplads du har brug for afhængig af dit konkrete behov. Skalérbarheden er dermed helt i top.

Den primære ulempe ved public cloud er graden af kontrol og de begrænsede muligheder for individuel tilpasning. Du har ingen indflydelse på, hvor serverne er fysisk placeret, hvilket kan give udfordringer i forhold til compliance – udfordringer, der kan løses, men som kræver opmærksomhed. 

De største aktører på public cloud-markedet er Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) og Google Cloud Platform.

Hybrid cloud – få alle fordelene

Hvis du vælger en hybrid cloud-løsning, får du det bedste af begge verdener. Det lyder som en kliché, men den er faktisk god nok, for hybrid-løsningen kombinerer fordelene fra de andre modeller og eliminerer ulemperne.

I mange virksomheder og organisationer er virkeligheden nemlig den, at efterspørgslen på databehandling og regnekraft varierer, og det kan give skaleringsudfordringer. For godt nok kan du altid skalere op med en public cloud-løsning, men det er langtfra givet, at de data, du har behov for at kunne skalere op, er data, som kan placeres i public cloud af hensyn til compliance-krav.

Hybrid cloud giver mulighed for at placere nogle data i et public cloud-miljø, mens andre placeres i en private cloud-løsning. Dette giver mulighed for at leve op til sikkerheds- og myndighedskrav.

Desuden giver hybrid cloud mulighed for yderligere fleksibilitet i perioder med spidsbelastninger. Hvis der pludselig er brug for ekstra beregningsressourcer, kan hybrid-miljøet give mulighed for såkaldt cloud bursting, hvor databehandlingen og -opbevaringen strømmer fra det private til det offentlige cloud-miljø – i øvrigt helt umærkeligt for brugerne.

Hybrid cloud kombinerer altså det bedste fra de forskellige løsninger og sikrer, at du kan opretholde en privat infrastruktur til følsomme data, mens du får fleksibilitetsfordelene fra public cloud. Samtidig holder du snor i økonomien, fordi du kun betaler for den ekstra kapacitet, når du udnytter den.

Nu har vi skrevet nok om skyen. Har du lyst til at mødes? Helt nede på jorden?

Tlf. +45 35 25 50 70
info@progressive.dk